Raginimas įvykdyti teisingumą vardan Buenos Airės teroro išpuolių aukų

Raginimas įvykdyti teisingumą vardan Buenos Airės teroro išpuolių aukų

 2016 kovo 16, Buenos Airės

Daugiau nei 400 žydų lyderių susirinko į Pasaulio žydų kongreso plenarinę asamblėją Argentinoje. “Mes pasitikime jumis”,- Lauderis pasakė Argentinos prezidentui Macrì per Pasaulio žydų kongreso asamblėjos atidarymą Buenos Airės. Pasaulio žydų kongreso prezidentas Ronaldas S. Lauderis, kreipdamasis į susirinkusius per atidarymo vakarienę : “Mes esame čia ne atsitiktinai. Susirinkome aptarti teroro išpuolių, įvykdytų 1992 ir 1994 metais prieš Izraelio ambasadą Buenos Airėse. Asamblėjoje bus aptartas teroristų išpuolių 1992 ir 1994 metais prieš Izraelio ambasados Buenos Airėse ir prieš AMIA ( Argentinos ir Izraelio bendradarbiavimo asociacija). AMIA yra pagrindinis žydų centras Argentinoje, kurioje gyvena apie 200 000 žydų. Žudynėmis kaltinamas Iranas ir “Hezbollah”. Savo kalboje Prezidentas Macri sakė, kad jo vyriausybė “įsipareigojo prisidėti prie tyrimo pažangos”. Pasak Ronaldo S. Lauderio, žydų tauta tiki, kad Macrì tesės šį pažadą. Jo išrinkimas prezidentu rodo ne tik Argentinos posūkį, bet ir jos norą siekti geresnių santykių su tarptautine žydų bendruomene. Kalbėdamas apie du tragiškus teroristinius išpuolius, įvykusius Buenos Airės 1992 ir 1994 metais, kurių tyrimas skandalingai užsitęsė, Pasaulio žydų kongreso prezidentas sakė: “Tai buvo ne tik ataka prieš žydus, bet ir prieš Argentiną. Prokuroro, nagrinėjusio abu teroro išpuolius, Alberto Nismano žmogžudystė 2015m.  buvo dar viena ataka prieš žydų teisininką ir visos Argentinos teisingumo sistemą.  Prezidente Macri, jūs pažadėjote, kad pagaliau Argentinoje bus įvykdytas teisingumas ir nusikaltėliai bus  nubausti, mes tikime jumis. Pasaulio žydų kongresas palaiko jus, sieksime padėti kiek imanoma”. Lauderis taip pat priminė Macrì paramą Izraeliui ir jo pažadą kovoti už žmogaus teises, prieš terorizmą: “Istorija rodo, kad šalys, kuriose yra demokratinė santvarka, kaip Jungtinėse Amerikos Valstijose ar Izraelyje, pasiekia geresnių rezultatų ekonomikos plėtroje.Tokios valstybės stiprėja. Bet šalys, valdomos totalitarinių režimų, pavyzdžiui, Kuboje ir Irane, ,,gamina” vienintelį dalyką – savo žmonių skurdą ir neramumus. “

WJC BA1

Argentinos prezidentas Mauricio Macri patvirtino: “Argentina grįžo į pasaulį ir yra pasirengusi įsijungti į kovą už žmogaus teises, ir kovą su terorizmu”. Argentinos valstybės vadovas, kuris pradėjo eiti pareigas 2015 priminė sprendimą, nedelsiant atšaukti prieštaringą susitarimo memorandumą, kurį jo pirmtakas pasirašė su Iranu, atsižvelgdamas į AMIA sprogdinimą ir pabrėžė, jog jis visada manė, kad sandoris pažeidžia šalies Konstituciją.

Iranas įtariamas Argentinoje organizavęs 1994 AMIA sprogdinimą, kuriame 85 žmonės žuvo ir šimtai buvo sužeisti, tačiau iki šiol, nei šio išpuolio, nei 1992 Izraelio ambasados sprogdinimo Buenos Airės tyrimas, kur 29 žmonės žuvo, nėra baigtas.