Pirmoji JAV ortodoksų moterų rabinė buria kongregaciją

Pirmoji JAV ortodoksų moterų rabinė buria kongregaciją

Jpost, Sam Sokol

Lila Kagedan, birželio mėnesį ordinuota JAV, tapo pirmąja moterimi, kuriai leista vadintis rabine, ir nuo šiol ji dirbs greta savo kolegų vyrų.

Pirmoji ortodoksų moteris, įšventinta Jungtinėse Amerikos Valstijose, vadinsis rabine,- neįprasta, bet šitaip į ją bus kreipiamasi. Netrukus ji lips į sakyklą kol kas neįvardintoje sinagogoje,- šią savaitę pranešė ,,Londono Žydų Kronika“.

Religingos JAV žydės moterys buriasi į ,,Atvirą Ortodoksių“ judėjimą, o Lila Kagedan yra pirmoji ordinuota rabinė. Dalyvaudama Limmudo konferencijoje, ji pareiškė, kad nusprendė pasivadinti rabine, nes “norėjo titulo, kuris yra susijęs su tarnyste bendruomenei, kad žmonės tiksliai žinotų, kas ji yra,”- dar pridūrė, kad “bet koks pasikeitimas, permainos yra sudėtingas dalykas ir šiek tiek baugina. Mes esam įpratę prie tam tikros ,,estetikos”, kreipdamiesi žodžiu ,,rabine”.

Moterų įšventinimo klausimas sukėlė nesantaiką visoje judėjų ortodoksų bendruomenėje, taip pat ir Amerikos ultra-ortodoksų Izraelio Agudath, ir nuosaikesnėje Amerikos Modernių ortodoksų Rabinato taryboje. Visi savo nepasitenkinimą demonstravo pareiškimais, smerkiančiais naująją moterų įšventinimo praktiką. Manoma, kad toks nepasitenkinimas gali iššaukti skilimą tiek Amerikos Modernių ortodoksų bendruomenėje, kovojančioje dėl religingų moterų vaidmens apibrėžimo ir lygių teisių visuomenėje, bei tarp modernaus ir ultra ortodoksų judaizmo atstovų.

Nors ultra ortodoksai Agudath Izraelis iš esmės kaltino ,, Atvirą ortodoksių“ bendruomenę erezija, Amerikos Rabinų tarybos (RCA) pareiškimas buvo daug santūresnis, jame rašoma, kad RCA negalės įšventinti moterų, kad ir kaip jos besivadintų.

Leidinyje “Londono Žydų Kronikos” cituojama L.Kagedan, kurios nuomone, bendruomenė yra labiau už rabinus pasirengusi priimti moteris dvasininkes, be to tikintiesiems ne tiek svarbu, kad jos pasirinks ,,rabinės” vardą.

“Žydų pasaulis nors ir pamažu, tačiau pastebimai priima daugiau lyčių lygybės ir tas moteris, kurios imasi lyderio vaidmens, per amžius priklausiusio tik vyrams“,- paaiškino Stevenas Cohenas, Hebrajų Sąjungos koledžo sociologas, kuris gerai išmano Amerikos žydų istoriją.”Be to pastaraisiais metais, ,,Atvirų ortodoksių” bendruomenė labiau susitelkė ir pasiekė didesnį visuomenės pripažinimą. Galima įžvelgti, kad jau susibūrė ortodoksių moterų dvasinis ir bendruomeninis lyderių judėjimas. Rabinė L. Kagedan yra pirmoji moteris tarp visų ortodoksų, tačiau ji nebus paskutinė“.