Paminklas Mahatmai Gandžiui ir Hermanui Kalenbachui

Šiandien 2015 m. spalio 2 d. Rusnėje atidengiamas paminklas  Mahatmai Gandžiui ir  (Mahatma Gandhi (1869–1948) ir Hermanui Kalenbachui (Hermann Kallenbach (1871–1945). Pasaulis juos vadina sielos dvyniais, jie buvo draugai ir bendražygiai. Rusnė yra  Lietuvos žydo H. Kalenbacho gimtasis miestas. Skulptūrą sukūrė žinomas lietuvių skulptorius Romualdas Kvintas.

Mahatma Gandis (Mahatma Gandhi (1869–1948) buvo vienas žymiausių Indijos veidų kovoje už laisvę. Naudodamasis nesmurtiniais pilietinio pasipriešinimo metodais, jis savo šalį vedė į nepriklausomybę ir įkvėpė pilietinių teisių bei laisvės judėjimus visame pasaulyje. Lietuva ir kitos Baltijos šalys pasuko tuo pačiu keliu ir sulaukė sėkmės.

Hermanas Kalenbachas (Hermann Kallenbach (1871–1945) buvo vienas svarbiausių M. Gandžio draugų ir bendražygių. Jis gimė Vakarų Lietuvoje, Rusnėje. 1896 m. baigė studijas Štutgarte ir Miunchene (Vokietija). H. Kalenbachas prisijungė prie savo dėdės Johanesburge, kur praktikavosi kaip architektas, ir tapo Pietų Afrikos Respublikos piliečiu. 1904 m. jis susitiko su Pietų Afrikoje dirbusiu M. Gandžiu. Jie buvo sielos dvyniai. 1910 m. H. Kalenbachas M. Gandžiui padovanojo tūkstančio akrų (4 kv. km) ūkį, kuris priklausė jam netoli Johanesburgo ir kuris vėliau buvo žinomas kaip M. Gandžio pirmoji ašrama, garsusis „Tolstojaus ūkis“. H. Kalenbachas liko su M. Gandžiu per visą Satyagraha (nesmurtinio pasipriešinimo) kovą Pietų Afrikoje iki 1914 metų.

Išskirti Pirmojo pasaulinio karo ir M. Gandžio sugrįžimo į Indiją, jie susitiko epizodiškai 1937–1939 m., bet niekada nenustojo keistis laiškais. H. Kalenbachas didžiąją dalį savo turto paliko Pietų Afrikos indams, tačiau svarbiausias jo branduolys atiteko sionizmui. Jo didelė knygų kolekcija iškeliavo į Jeruzalės hebrajų universitetą, o jo kremuoti palaikai palaidoti Kibbutz Degania Izraelyje.

Kalenbacho draugystės su M. Gandžiu istorija pasakojama Džozefo Lelyveldo (Joseph Lelyveld) knygoje „Didžioji siela: Mahatma Gandis ir jo kova su Indija“ (2011) ir Šimono Levio (Shimon Lev) knygoje „Sielos dvyniai: Mahatmos Gandžio ir Hermano Kalenbacho istorija“ (2012). H. Kalenbachas taip pat buvo minimas režisieriaus Ričardo Atenboro (Richard Attenborough) sukurtame ir keliais „Oskarais“ apdovanotame biografiniame filme „Gandis“ (1982).

Tuo metu, kai gimė H. Kalenbachas, Rusnė priklausė Vokietijai. Lietuvai ji atiteko tik 1923 m. ir nacių vėl buvo aneksuota 1939 metais. Vėlesniais dešimtmečiais, kai teritorija buvo okupuota Sovietų Sąjungos (1945–1990), nebuvo leidžiama gilintis į šio krašto praeities studijas. Todėl H. Kalenbacho vardas daugeliui lietuvių buvo nežinomas. Iš praeities jis išniro kartu su Lietuvos nepriklausomybės atkūrimu, šalies bei Lietuvos žydų (litvakų) istorijos tyrimais.

Siekiant priminti šiuos sielos dvynius, 2015 m. spalio 2 d., penktadienį, H. Kalenbacho gimtojoje Rusnėje ketinama atidengti žinomo lietuvių skulptoriaus Romualdo Kvinto sukurtą skulptūrą.

O šio įvykio išvakarėse – Valdovų rūmų muziejaus rengiama vieša žinomo Izraelio mokslininko ir biografijos „Sielos dvyniai: Mahatmos Gandžio ir Hermano Kalenbacho istorija“ autoriaus Šimono Levio paskaita. Tikimasi, kad joje dalyvaus ir pats M. Gandžio anūkas Šri Gopalkrišna Gandis (Shri Gopalkrishna Gandhi) bei proanūkis Tučaras Gandis (Tuchar Gandhi).

Taip pat skaitykite:

 Rusnėje atidengta skulptūra Indijos herojui M. Gandhi ir jo draugui rusniškiui