Prasideda YIVO 90-mečio minėjimo renginiai

Šiandien Lietuvoje prasideda renginiai, skirti YIVO 90-osioms metinėms ir Lietuvos žydų genocido aukų dienai paminėti. Kaip pranešė Lietuvos žydų bendruomenė, renginiai – koncertai, ekskursijos, konferencijos, knygų pristatymai, žydų gelbėtojų pagerbimas ir Holokausto aukų atminimas – truks visą savaitę. YIVO Žydų mokslinių tyrimų institutas buvo įsteigtas Vilniuje, 1925 m. Jo įkūrėjai – iškilūs to meto Lietuvos ir Europos intelektualai, kurie instituto tikslu numatė Rytų Europos žydų kalbos, literatūros ir kultūros istorijos tyrinėjimus ir fiksavimą. Nenujausdami netrukus regioną užgriūsiančio neįsivaizduojamo masto naikinimo, instituto mokslininkai vietinėse žydų bendruomenėse rinko įvairius dokumentus ir archyvinę medžiagą.

1940 metais YIVO savo veiklą iš Vilniaus perkėlė į Niujorką, o po karo dalis Europoje išsaugotos medžiagos taip pat buvo atgabenta į naująją būstinę, kurios kolekciją šiuo metu sudaro daugiau nei 385 000 knygų ir periodinių leidinių bei 24 milijonai dokumentų, fotografijų, garso ir vaizdo įrašų ir kt. Prieš daugiau nei du dešimtmečius paaiškėjo, kad Vilniuje nuo nacių buvo išgelbėta, o vėliau nuo sovietų režimo iki pat 1989 metų buvo slapstyta dar viena dalis YIVO kolekcijos – per 10 000 retų ir unikalių leidinių bei 1,5 milijono įvairių dokumentų.

Šiam neįkainojamam radiniui išsaugoti, suskaitmeninti ir virtualiai sujungti su Niujorko kolekcija, 2014 metais buvo pradėtas „YIVO Vilniaus projektas“, kurio numatoma trukmė – 7 metai, o sąmata – 5,25 mln. JAV dolerių. Pagrindinis Jidiš mokslinių tyrimų instituto 90-mečio jubiliejaus akcentas, kaip nurodoma išplatintame pranešime – konferencija Seime, vyksianti rugsėjo 20 d. Renginiai vyks ne tik sostinėje. Pavyzdžiui, rugsėjo 22 d., antradienį, Lietuvos žydų genocido atminimo dienos išvakarėse, kelių Lietuvos miestų bei miestelių viešosiose erdvėse bus skaitomi Holokausto aukų vardai. Vilniuje iniciatyva VARDAI rengiama jau penktą kartą ir pirmąsyk Vilniaus geto kalinių sąrašai bus skaitomi dviejose vietose: Vilniaus geto bibliotekos kieme ir kino centre „Skalvija“. Savo miestuose nužudytų žydų vardus pasikeisdami skaitys ir Jonavos, Molėtų, Švėkšnos bei Jurbarko gyventojai. Antrojo pasaulinio karo metais sunaikinti 90 procentų iš 220 tūkstančių Lietuvoje gyvenusių žydų.

© Lietuvos žinios