Premjeras A.Butkevičius vyksta į Izraelį 

Vilnius, rugsėjo 7 d. (BNS). Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius pirmadienį vyksta oficialaus vizito į Izraelį, kur aptars ekonominį bendradarbiavimą ir pristatys bendradarbiavimą su Lietuvos žydų bendruomene.

Numatyti premjero susitikimai su Izraelio Vyriausybės vadovu Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahumi), prezidentu Reuvenu Rivlinu bei energetikos ministru Yuvalu Steinitzu (Juvaliu Šteinicu).

Anot Vyriausybės, Izraelyje bus pristatyta Lietuvos pažanga diversifikuojant eksporto rinkas, kalbamasi apie užsienio investicijų pritraukimo priemones.

Lietuva svarsto galimybes ateityje pirkti dujų iš Izraelio, tačiau tai techniškai gali būti įmanoma tik po kelerių metų. Izraelis kol kas nėra nusprendęs dėl dujų eksporto.

A.Butkevičius taip pat lankysis Jado Vašemo Holokausto muziejuje, susitiks su Izraelyje gyvenančiais litvakais, Izraelio verslo bendruomenės atstovais.

„Lietuva yra ypač suinteresuota plėtoti dvišalį bendradarbiavimą inovacijų, mokslinių tyrimų, transporto, energetikos, turizmo, verslo ir mokslo sinergijos, pažangių technologijų srityse“, – pranešime spaudai teigė premjeras A.Butkevičius.

Vyriausybės teigimu, vizito metu taip pat bus kalbama apie Vyriausybės bendradarbiavimą su Lietuvos žydų bendruomene, premjeras pristatys Vilniaus koncertų ir sporto rūmų projekto eigą, Šnipiškių kapinių sutvarkymo klausimą.

Kai kurie ultraortodoksų žydų rabinai paragino Vyriausybę atšaukti Sporto rūmų rekonstrukciją, sakydami, kad ji gali pažeisti Šnipiškių žydų kapines. Lietuvos žydų bendruomenė ir Londone įsikūręs Europos žydų kapinių išsaugojimo komitetas projektui neprieštarauja, teigdamas, kad jis niekaip nepakenks kapinėms.

Vizito pradžioje premjeras taip pat ketina susitikti su Palestinos premjeru. Buvo suderintas susitikimas ir su Palestinos prezidentu Mahmoudu Abbasu (Mahmudu Mabasu), tačiau jis atšauktas, nes prezidentas turėtų skubiai išvykti į Jordaniją, BNS sakė A.Butkevičiaus atstovė Evelina Butkutė Lazdauskienė. Su Palestinos atstovais bus aptarti būdai „užtikrinti reguliarius kontaktus tarp Lietuvos ir Palestinos diplomatų“, nurodė Vyriausybės spaudos tarnyba.