Susitikimas su Biržų vicemere I.Varziene ir istorijos mokytoju V. Jukoniu Panevėžio žydų bendruomenėje

Susitikimas su Biržų vicemere I.Varziene ir istorijos mokytoju V. Jukoniu Panevėžio žydų bendruomenėje

Biržų rajono vicemerė Irutė Varzienė kartu su Biržų „Aušros“vidurinės mokyklos Tolerancijos ugdymo centro vadovu ir istorijos mokytoju Vidmantu Jukoniu apsilankė Panevėžio žydų bendruomenėje aptarti bendrus projektus. Biržų savivaldybė daug dėmesio skiria žydų istorijos  reikalams. Miesto mokyklos tolerancijos centro vadovas yra istorikas istorikas, gyventojai savo iniciatyva kreipėsi į jį dėl pagalbos sutvarkyti žydų kapines. Atsirado remėjai. Kiekvienais metais pagal sukurtą projektą paskutinius 5 metus savanoriai iš Vokietijos ir „Aušros“ vidurinės mokyklos mokiniai padeda sutvarkyti žydų kapines.

    Pokalbio metu su Panevėžio miesto žydų bendruomenės pirmininku Gennady Kofmanu buvo nuspręsta kitais metais kreiptis į Geros Valios fondą su bendru  projektu dėl Biržų miesto žydų kapinių ir masinių žudynių vietos Biržuose bei jų apylinkėje sutvarkymo. Biržų vicemerė pasiūlė įkurti Biržų kraštotyros muziejuje ekspoziciją apie Biržų XIX ir XX amžiaus žydų istoriją.

   2013 metais pagal Filipo Šapiro (JAV) sukurtą projektą buvo pastatyta tvora ir sukurtas paminklas Rokiškio žydų kapinėse. Panevėžio žydų bendruomenė padėjo surasti skulptorių Albertą Jasiūną, kuris sukūrė paminklą pagal Filipo Šapiro eskizus. Visuomenės veikėjo advokato Filipo Šapiro iniciatyva yra sveikintinas žingsnis, įamžinant savo protėvius, gyvenusius ir palaidotus Rokiškio rajone.

  Šiandien Panevėžio regione yra keletas nesutvarkytų žydų kapinių ir daug apleistų masinio žydų žudymo vietų, todėl žydų bendruomenės pareiga – palaikyti ir padėti bet kokiai iniciatyvai,  tvarkant žydų kapines ir masinio žydų žudymo vietas. Bendruomenė dėkoja Biržų vicemerei Irutei Varzienei ir istorijos mokytojui Vidmantui Jukoniui už pilietiškumą.