Atsižvelgdami į žydų nerimą, Šiauliai atsisako planų iškelti palaikus, kurie rasti tiesiant kelią

Atsižvelgdami į žydų nerimą, Šiauliai atsisako planų iškelti palaikus, kurie rasti tiesiant kelią

bg

Vilnius, liepos 15 d. (BNS). Atsižvelgdama į žydų bendruomenės prašymą, Šiaulių valdžia atsisakė planų iškelti palaikus, kurie rasti tiesiant kelią.

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Martynas Šiurkus teigė, kad toks sprendimas priimtas rodant pagarbą „visų tautinių grupių tradicijoms ir papročiams“.

„Šiaulių miesto savivaldybė užtikrina, kad (…) nevyks jokie žemės kasimo darbai, kol nebus garantuota derama pagarba nužudytų ir masinėje kapavietėje palaidotų žmonių palaikams”, – trečiadienį pranešime spaudai teigė M.Šiurkus.

Savivaldybės atstovas spaudai Vitalis Lebedis BNS sakė, kad Šiauliuose tiesiamo kelio projektas bus koreguojamas.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Fainos Kukliansky pasveikino šį sprendimą.

„Žydų interesai yra patenkinti, kadangi yra kultūrų skirtumas ir reikalavimas išreikšti pagarbą mirusiam yra skirtingas. Kita vertus, aš visgi norėčiau konkretumo savivaldybės, todėl, kad visiškai jokios garantijos nėra, kad toliau atliekant darbus nebus vėl atrasti palaikai“, – BNS trečiadienį sakė F.Kukliansky.

Pasak jos, trečiadienį į Šiaulius buvo atvykę Žydų kapinių Europoje išsaugojimo komiteto nariai, Kultūros paveldo departamento atstovai.

Antrojo pasaulinio karo metais toje vietoje, anot dokumentų, buvo sušaudyti asmenys, kurie galėjo būti čia vežami iš Šiaulių kalėjimo.

Atidengtoje kapavietės dalyje yra maždaug 40 žmonių palaikai. Įtariama, kad dalis iš jų gali būti žydai. Žydų religiniai papročiai draudžia judinti žemėje esančius palaikus.

shs