JAV ir Lietuva internete ketina sujungti prieškario žydų archyvą

Jung­ti­nių Vals­ti­jų YI­VO Žy­dų moks­li­nių ty­ri­mų ins­ti­tu­tas kar­tu su Lie­tu­vos ins­ti­tu­ci­jo­mis ke­ti­na skait­me­nin­ti ir vir­tua­lio­je erd­vė­je su­jung­ti abi­pus At­lan­to esan­čius prieš­ka­ri­nius ar­chy­vus, su­si­ju­sius su Ry­tų Eu­ro­pos žy­dų gy­ve­ni­mu.

An­tra­die­nį, pa­žy­mint Lie­tu­vojs žy­dų ge­no­ci­do at­mi­ni­mo die­ną, Kul­tū­ros mi­nis­te­ri­jo­je pri­sta­ty­tas bend­ras YI­VO ins­ti­tu­to, Lie­tu­vos cen­tri­nio vals­ty­bės ar­chy­vo ir Lie­tu­vos na­cio­na­li­nės Mar­ty­no Maž­vy­do bib­lio­te­kos pro­jek­tas pra­si­dės 2015 me­tais ir truks sep­ty­ne­rius me­tus.

Pro­jek­tu ke­ti­na­ma kon­ser­vuo­ti, jei rei­kia – at­kur­ti, taip pat su­skait­me­nin­ti 10 tūkst. re­tų ir uni­ka­lių lei­di­nių, apie 1,5 mln. įvai­rių do­ku­men­tų, ku­rie su­si­ję su Ry­tų Eu­ro­po­je gy­ve­nu­sių žy­dų gy­ve­ni­mu, vi­suo­me­ne, moks­lu, re­li­gi­ja, švie­ti­mu, kul­tū­ra, me­nu. Su­skait­me­nin­tą ar­chy­vą ke­ti­na­ma skelb­ti spe­cia­liai su­kur­to­je in­ter­ne­to sve­tai­nė­je.

„Nuo­šir­džiai džiau­giuo­si šiuo iš­skir­ti­niu tarp­tau­ti­niu pro­jek­tu, ku­riuo sie­kia­ma iš­sau­go­ti kul­tū­ros pa­vel­dą ir is­to­ri­nę at­min­tį ir su­kur­ti ne­įkai­no­ja­ma in­for­ma­ci­jos šal­ti­nių apie žy­dus ir ho­lo­kaus­tą skait­me­ni­nę bib­lio­te­ką, at­vi­rą vi­so pa­sau­lio moks­li­nin­kams ir pla­čiai vi­suo­me­nei. Lie­tu­vos žy­dų is­to­ri­ja yra mū­sų vals­ty­bės is­to­ri­jos da­lis, tai is­to­ri­ja, ku­rią tu­ri­me ge­riau pa­žin­ti ir bran­gin­ti“, – sa­kė kul­tū­ros mi­nis­tras Ša­rū­nas Bi­ru­tis.

YI­VO Žy­dų moks­li­nių ty­ri­mų ins­ti­tu­to vyk­dan­ty­sis di­rek­to­rius Jo­nat­ha­nas Bren­tas (Džo­na­ta­nas Bren­tas) pa­va­di­no šį pro­jek­tą „vie­nu svar­biau­siu at­sklei­džiant žy­dų pra­ei­tį“, ku­ri jun­gia žy­dų bend­ruo­me­nę Lie­tu­vo­je, Len­ki­jo­je, Ukrai­no­je, Ru­si­ją ir di­džiu­lę da­lį žy­dų is­to­ri­jos Eu­ro­po­je bei vi­sa­me pa­sau­ly­je.

„Ti­kiuo­si, kad mes, YI­VO, taip pat ir Lie­tu­va at­ras, jog tai – bend­rą nau­dą tei­kian­tis pro­jek­tas at­ran­dant is­to­ri­ją (…). Ši is­to­ri­ja, ne­pai­sant vis­ko, kas pa­da­ry­ta, kas yra ži­no­ma, iš tie­sų dar tu­ri bū­ti par­ašy­ta. Mes tik pra­da­me su­pra­si, kas esa­me. Šie ar­chy­vai nuo­sta­bia­me Vil­niaus mies­te yra es­mi­nis mū­sų is­to­ri­jos kom­po­nen­tas“, – sa­kė J.Bren­tas.

Jis pri­mi­nė, jog YI­VO ar­chy­vas bu­vo įkur­tas Vil­niu­je 1925-ai­siais ir vei­kė iki 1941-ųjų, ka­da na­ciai ar­chy­ve su­kaup­tas kny­gas iš­ve­žė į Frank­fur­tą. 1946 me­tais JAV ka­riuo­me­nė ap­ti­ko šią me­džia­gą ir per­kė­lė į Niu­jor­ką, kur tuo me­tu jau vei­kė YI­VO ins­ti­tu­tas.

Tuo me­tu Lie­tu­vo­je po ka­ro žy­dų ge­to griu­vė­siuo­se li­ku­sią li­ku­sią ar­chy­vo da­lį – apie 60 tūkst. kny­gų bei šim­tus tūks­tan­čių pus­la­pių do­ku­men­tų – nuo 1948 me­tų su­nai­kin­ti sten­gė­si so­vie­tai, vyk­dy­da­mi Sta­li­no kam­pa­ni­ją prieš žy­dus. Me­džia­gą iš­gel­bė­jo lie­tu­vis bib­lio­te­ki­nin­kas, pa­slė­pęs ją ka­ta­li­kų baž­ny­čios rū­sy­je. Kny­gos ir do­ku­men­tai die­nos švie­są vėl iš­vy­do Lie­tu­vai at­gau­nant ne­prik­lau­so­my­bę.

Ar­chy­ve bu­vo su­kaup­ta do­ku­men­tų, at­spin­din­čių dau­giau nei tūks­tan­čio me­tų žy­dų, gy­ve­nu­sių nuo Vo­kie­ti­jos iki Ru­si­jos ir ne­tgi Bal­ka­nų, is­to­ri­ją. Ins­ti­tu­tui rū­pė­jo folk­lo­ras, me­di­ci­na, lei­dy­ba, mu­zi­ka, dai­lė, tea­tras, ji­diš kal­ba ir net mais­tas bei ki­ti kas­die­nio žy­dų gy­ve­ni­mo as­pek­tai.

Pa­sak J.Bren­to, per trum­pus 16 me­tų, kuo­met Vil­niu­je vei­kė YI­VO ins­ti­tu­tas, ar­chy­vas Vil­niu­je su­kau­pė di­džiau­sią su Ry­tų Eu­ro­pos žy­dų gy­ve­ni­mu su­si­ju­sios me­džia­gos ko­lek­ci­ją pa­sau­ly­je. Anot jo, vien­ti­sas ar­chy­vas 1941-1943 me­tais bu­vo na­cių iš­dras­ky­tas, to­dėl šiuo pro­jek­tu vėl sie­kia­ma su­vie­ny­ti me­džia­gą Vil­niu­je ir Niu­jor­ke skait­me­ni­nė­je erd­vė­je.

„Ar­chy­vas liks čia ir Niu­jor­ke, bet skait­me­niš­kai jis bus su­vie­ny­tas. Mes ga­lė­si­me su­vie­ny­ti do­ku­men­tus ti­krą­ja šio žo­džio pra­sme, nes dau­ge­liu at­ve­ju yra kon­kre­čių do­ku­men­tų, ku­rių da­lis yra Niu­jor­ke, da­lis – Lie­tu­vo­je (…). Ga­liau­siai tu­rė­si­me di­džiau­sią skait­me­ni­nę bib­lio­te­ką, skir­tą tūks­tant­me­čio žy­dų is­to­ri­jai Ry­tų Eu­ro­po­je, su­kur­si­me di­džiau­sią ji­diš kal­ba par­ašy­tų kny­gų ir do­ku­men­tų bib­lio­te­ką pa­sau­ly­je“, – tvir­ti­no YI­VO ins­ti­tu­to va­do­vas.

Pa­sak Lie­tu­vos vy­riau­sio­jo ar­chy­va­ro Ra­mo­jaus Krau­je­lio, 1994 me­tais į Lie­tu­vos cen­tri­nį ar­chy­vą iš Mar­ty­no maž­vy­do bib­lio­te­kos bu­vo pe­rim­tos 93 by­los ap­ra­šy­tų ir be­veik 800 kg ne­ap­ra­šy­tų do­ku­men­tų iš YI­VO ins­ti­tu­to ar­chy­vo. Anot jo, nuo 1997 iki 2001 me­tų jau vy­ko pir­ma­sis bend­ra­dar­bia­vi­mo su­si­ta­ri­mas su YI­VO ir da­lis do­ku­men­tų bu­vo ap­ra­šy­ti.

„Ta­čiau, jei žiū­rė­tu­mė­me į kai ku­rių do­ku­men­tų fi­zi­nę būk­lę, kai ku­rie rei­ka­lau­ja res­tau­ra­vi­mo ir kon­ser­va­vi­mo“, – sa­kė jis.

Šiuo me­tu Lie­tu­vos cen­tri­nia­me ar­chy­ve jau su­tvar­ky­ta apie 2400 su­tvar­ky­tų by­lų, ta­čiau dar yra 26 dė­žės ne­tvar­ky­tų do­ku­men­tų. Anot R.Krau­je­lio, pro­jek­to tiks­las yra su­tvar­ky­ti jas, taip pat kon­ser­vuo­ti ir, jei rei­kia, kon­ser­vuo­ti do­ku­men­tus, o su­jun­gus do­ku­men­tų komp­lek­sus JAV ir Vil­niu­je bū­tų su­da­ry­tos ga­li­my­bės ty­ri­nė­to­jams iš­sa­miau pa­žvelg­ti į ar­chy­vi­nę me­džia­gą, ji tap­tų leng­vai prie­ina­ma vi­suo­me­nei.

„Šne­ka­ma apie de­šim­tis tūks­tan­čių ty­ri­nė­to­jų, ku­rie per bend­rą vir­tua­lią duo­me­nų ba­zę ga­lės prie­iti prie ar­chy­vo“, – sa­kė jis.

Pla­nuo­ja­ma, kad ar­chy­vi­nių do­ku­men­tų res­tau­ra­vi­mui, kon­ser­va­vi­mui bei skait­me­ni­ni­mui rei­kės ma­žiau­siai 4 dar­buo­to­jų.

Ti­ki­ma­si, kad dar­bai Lie­tu­vo­je bus baig­ti per 5 me­tus, dar 2 me­tus truks dar­bas JAV to­liau sis­te­mi­nant bend­rą ar­chy­vą ir ku­riant in­ter­ne­to tink­la­la­pį.

Bend­ra pro­jek­to ver­tė – 5,25 mln. JAV do­le­rių (apie 14 mln. li­tų)

YI­VO žy­dų moks­li­nių ty­ri­mų ins­ti­tu­tas bu­vo įkur­tas 1925 m. Vil­niu­je, tuo­me­ti­nė­je Len­ki­jo­je kaip pir­mo­ji Ry­tų Eu­ro­pos žy­dų pa­sau­lie­ti­nio moks­lo aka­de­mi­ja.

Šiuo me­tu YI­VO ar­chy­vą ir bib­lio­te­ką su­da­ro 24 mi­li­jo­nai do­ku­men­tų ir dau­giau kaip 385 tūkst. kny­gų, įskai­tant pa­sau­ly­je di­džiau­sią me­džia­gos ji­diš kal­ba ko­lek­ci­ją.