Kviečiame prisijungti prie Europos paveldo dienų ir Europos žydų kultūros dienos organizavimo

Kviečiame prisijungti prie Europos paveldo dienų ir Europos žydų kultūros dienos organizavimo

Šių metų rugsėjo 19-21 dienomis visoje Lietuvoje vyks Europos Tarybos programos „Europos paveldo dienos” renginiai, kurių 2014-ųjų metų tema yra „XX a. pradžios skonis”. Šiais renginiais siekiama supažindinti visuomenę su kultūros paveldu bei didinti jos sąmoningumą kultūros paveldo objektų vertės suvokimo ir jų išsaugojimo atžvilgiu. Europos paveldo dienų programa siūlo platų renginių ir veiklų spektrą: pažintiniai pasivaikščiojimai, parodos, paskaitos, filmų peržiūros, edukaciniai užsiėmimai, koncertai, žaidimai ir kt.

 Labai svarbu, jog kultūros paveldo objektus aktualizuojantys renginiai vyktų tiek Vilniuje, tiek ir kituose Lietuvos miestuose, todėl kviečiame bendradarbiauti ir prisijungti įvairias švietimo ir kultūros įstaigas, organizacijas bei kultūros paveldo objektų valdytojus prie Europos paveldo dienų surengimo Lietuvoje.

Europos paveldo dienų renginių pagrindiniai principai:

  • atitikti 2014-ųjų metų temą „XX a. pradžios skonis”;
  • vykti nustatytomis Europos paveldo dienų datomis, t.y. rugsėjo 19-21 d. (arba šiek tiek ilgiau – rugsėjo 15-21 d.);
  • dalyvavimas Europos paveldo dienų renginiuose turi būti nemokamas arba įėjimo mokestis turi būti mažesnis nei įprasta;
  • atverti pastatus ir vietas, kurios paprastai yra uždaros visuomenei; taip pat Europos paveldo dienomis gali būti suplanuoti apsilankymai į pastatus ir vietas, kurios paprastai atviros visuomenei, jei ten vyksta renginiai, kurie skiriasi nuo įprastų programų (specialios ekskursijos, parodos, koncertai, konferencijos, žaidimai ir kt.);
  • pasiūlyti tam tikros informacijos; Europos paveldo dienų metu lankytojai turėtų sužinoti kažką naujo (jų žingeidumą galima paskatinti surengiant pažintinius pasivaikščiojimus, pokalbius-diskusijas, viešas paskaitas, parodas, žaidimus ir kt. taip pat dalinant informacines skrajutes).

Jeigu Jūsų renginys ar veikla atitinka šiuos kriterijus, maloniai kviečiame prisidėti prie Europos paveldo dienų organizavimo ir iki rugpjūčio 20 d. susiekti žemiau nurodytais kontaktais.

Daugiau informacijos apie Europos paveldo dienas galite rasti Kultūros paveldo departamento interneto svetainėje adresu http://www.kpd.lt/epd/ ir Europos paveldo dienų svetainėje adresu http://kpd.lt/epd2014/.

Jau nuo 2004 metų Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos dalyvauja ir kitoje Europos Tarybos remiamoje tarptautinėje programoje – „Žydų kultūros paveldo kelias Europoje” ir organizuoja Europos žydų kultūros dieną, kuri visuomet vyksta vieną iš rugsėjo savaitgalių. Kasmet konkrečią kultūros paveldo temą atskleidžiančiais renginiais siekiama išsamiau supažindinti su įdomiu ir įvairialypiu žydų tautos kultūros paveldu.

2014-ųjų metų Europos žydų kultūros dienos, vyksiančios rugsėjo 14 d., tema „Moteris judaizme” suteikia galimybes itin plačiai ir kūrybingai pažiūrėti tiek į paveldą, tiek į jo pristatymo visuomenei galimybes. Kaip ir kasmet, kviečiame prisijungti visus, turinčius minčių bei idėjų, susijusių su šios dienos organizavimu ir žydų paveldo pristatymu. Šiuo metu yra sudarinėjama Europos žydų kultūros dienos renginių programa, į kurią įtraukiami visi organizatoriai. Taigi, raginame visus norinčius ir galinčius prisidėti, susisiekti su mumis iki rugpjūčio 29 d. žemiau nurodytais kontaktais.

Daugiau informacijos apie Europos žydų kultūros dienas galite rasti Kultūros paveldo departamento interneto svetainėje adresu http://testinis.kpd.lt/lt/category/7/31/29.

Kontaktinis asmuo:
Akvilė Jagminaitė
8 5 273 42 36
akvile@heritage.lt

 Šaltinis