Vaikų gydytojo doc. Petro Baublio 100-ąsias metines minint

 Iškilaus vaikų gydytojo, Vilniaus universiteto docento PETRO BAUBLIO 100-ioms metinėms paminėti Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje buvo surengta konferencija „PETRAS BAUBLYS – GYDYTOJAS, PEDIATRAS, PEDAGOGAS, HUMANISTAS“. Prof. Vytautas Usonis apžvelgė doc. P. Baublio profesinį kelią pranešime, parengtame kartu su prof. emeritu Algimantu Raugale. Doc. Alis Baublys pasakojo prisiminimus apie Tėvą. Prie namo Šilo g. 42, kur gyveno docentas, atidengta paminklinė lenta.

… Šeštadienį, gruodžio 15-ąją, bemaž visi Vilniaus universiteto Vaikų ligų katedros gydytojai, pasibaigus konferencijai Panevėžyje, J. Miltinio teatre žiūrėjo spektaklį “Mirties šokis“. “Po spektaklio mes dar pasilikome Panevėžyje, o jie trise – doc. Petras Baublys, katedros vedėja Liudmila Steponaitienė ir doc. Raimondas Lučinskas, kurie turėjo skristi į pediatrų konferenciją Charkove, išvažiavo į Vilnių, – pasakojo prof. Algimantas Raugalė, buvęs P. Baublio mokinys. – O pirmadienį rytą sužinojome, kad lėktuvas nukrito. Iš pradžių šios kalbos ėjo tik iš lūpų į lūpas, matyt, dar viliantis nuslėpti, kaip ir bet kokias kitas “stichines nelaimes” Sovietų Sąjungoje. Bet žuvo labai garsūs žmonės, tad nutylėti to buvo neįmanoma”.

Petras BAUBLYS gimė 1914 m. gegužės 23 d. 1931 m. baigė Kauno I gimnaziją, 1936 m. – VDU Medicinos fakultetą. Po universiteto baigimo P. Baublys dirbo Raudonojo kryžiaus Tuberkuliozės sanatorijoje, o nuo 1937 m. VDU Medicinos fakulteto vaikų katedroje asistentu, 1942–1944 m. – Kauno kūdikių namų direktoriumi. 1944 m. P. Baublys persikėlė į Vilnių. Nuo 1944 m. – Vilniaus universiteto dėstytojas, 1944–1954 m. Infekcinių ir vaikų ligų katedros vedėjas. Nuo 1958 m. iki pat tragiškos baigties lėktuvo katastrofoje 1973 m., dirbo Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje, kurios Vaikų ligų klinika tuo metu buvo ir pagrindinė pediatrų ruošimo bazė. 1962 m. kartu su bendraminčiais parengė ir išleido pirmąjį lietuvišką vaikų ligų vadovėlį. Nuo 1965 m. vadovavo respublikinei Pediatrų mokslinei draugijai, daug metų buvo žurnalų „Sveikatos apsauga“ ir „Pediatrija“ redkolegijos narys. Nuo 1954 m. docentas. 1950–1958 m. dar ir Sveikatos apsaugos ministerijos vyriausiasis pediatras. 1954 m. jam suteiktas docento vardas, 1969 m. apgynė kandidatinę disertaciją. Įvertinant doc. P. Baublio nuopelnus medicinai, jam buvo suteiktas Lietuvos nusipelnusio gydytojo vardas.

Nacių okupacijos metais gydytojas Petras Baublys, rizikuodamas bendradarbių, šeimos ir savo gyvybėmis iš Vilijampolės geto išgelbėjo keliasdešimt žydų ir kitų tautybių vaikų. 1977 m. Petrui, Sergejui ir Jadvygai Baubliams po jų mirties, Izraelyje, Yad Vashem muziejuje, buvo iškilmingai įteikti Pasaulio Tautų Teisuolio medaliai ir diplomai nacizmo aukoms atminti, Teisuolių alėjoje auga medis, pasodintas Petro Baublio garbei; jo vardu Izraelyje pavadinta gatvė.
1993 m. (po mirties) apdovanotas Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi.

1994 m. Vilijampolėje prie kūdikių namų atidengta memorialinė lenta: „Čia buvusiuose kūdikių namuose „Lopšelis“ 1942–1944 m. žymus vaikų gydytojas Petras Baublys su bendradarbiais gelbėjo Kauno žydų geto vaikus“ (tekstas lietuvių ir hebrajų kalbomis).

1996 m. (po mirties) jam suteiktas Lietuvos žydų bendruomenės garbės nario vardas.

1973 m. gruodžio 16 d., skrendant į sąjunginę pediatrų konferenciją Charkove, doc. P. Baublys žuvo lėktuvo TU-124 katastrofoje prie Karačiarovo kaimo (Volokolamsko rajonas, Maskvos sritis), kartu su garsiausiais Lietuvos pediatrais – Vilniaus universiteto Vaikų ligų katedros vedėja prof. Liudmila Steponaitiene, doc. Raimondu Lučinsku ir ministerijos vyriausioji pediatre Ona Surpliene.

Doc. Petras Baublys palaidotas Antakalnio kapinėse.