Tolerancijos kampanija „Beigelių krautuvėlė“ turi savo vizualų veidą

Lietuvos žydų bendruomenės vykdoma kovos su antisemitizmu ir tolerancijos skatinimo kampanija „Beigelių krautuvėlė“ turi savo vizualųjį veidą. Jo pagrindas – logotipas, sudarytas iš šešių stilizuotų įvairiaspalvių beigelių, originalaus projekto pavadinimo hebrajų kalba ir jo atitikmens lietuvių kalba.

Kampanijos vizualusis veidas buvo pristatytas pirmųjų mokymų savanoriams metu, š.m. balandžio. 28 d.

Pagrindinis dėmesys logotipe koncentruojamas į Beigelius (didriestainius). Juos dar mena vyresnioji karta, kuri turėjo galimybę lankytis iki karo Vilniuje ir kituose miestuose veikusiose žydų konditerijos parduotuvėlėse. Kiekvienas net ir mažesnis Lietuvos miestelis turėjo beigelių parduotuvę, kurioje buvo galima ne tik paskanauti, bet ir sužinoti visas miestelio naujienas. Logotipe šie didriestainiai stilizuojami ir pateikiami šių dienų žmogui patrauklia forma.

Beigeliai itin populiarūs užsienyje. Jie puikiai atpažįstami kaip žydų kulinarijos paveldas ar žydų patiekalas. Šiais didriestainiais ir šiais laikais prekiaujama kavinėse krautuvėse. Kavinėse jie patiekiami su kava ar kitais gėrimais. Tokios kavinės yra paplitusios visame pasaulyje.

Tradicinis riestainis – žodis „beigelis“ yra kilęs iš jidiš kalbos žodžio „riestainis“ – „beigl“. Šis įprastas žydiškas žodis perimtas lietuvių kalbos folkloro.

Taigi, Beigelių pasirinkimas logotipe – neatsitiktinis. Šie stilizuoti didriestainiai yra tarsi jungtis tarp skirtingų kartų bei valstybių, modernybės ir tradicijos. Šių dedamųjų dermę pastiprina kalbinių ženklų naudojimas – hebrajų kalbos rašmenys kartu su lietuviškuoju kampanijos pavadinimu. Visa tai drauge komunikuoja „Beigelių krautuvėlės“ atsiradimo idėją – atverti žydų bendruomenės duris tolerancijos sklaidai.

Kad kampanijos vizualusis veidas būtų paveikesnis ir atkreiptų norinčiųjų prisijungti dėmesį, sukurtas šūkis: „ATRASTI. PAŽINTI. PRIIMTI“.  Jis atspindi kampanijos dvasią kviesti dialogui, kurti erdvę, kurioje skirtingi žmonės vieni kitus randa, geriau pažįsta ir užuot konfliktavę, skleidę neapykantą, priima.

 Projekto „Beigelių krautuvėlė“ tikslas – skatinti toleranciją ir gebėti užkirsti kelią antisemitizmui bei neapykantos kurstymui. Projekto partneriai iš Norvegijos – Oslo žydų bendruomenė (angl.: Jewish Community of Oslo). Tai Europos Ekonominės Erdvės finansinio mechanizmo 2009-2014 m. periodo NVO Programos Lietuvoje remiamas projektas (EEE finansinė paramą). Projekto trukmė – iki 2015 m. birželio mėn.