Lietuvos žydų bendruomenėje – „nepatogūs“ klausimai būsimiems europarlamentarams

 

Gegužės 8-ąją Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė virto pilietinės diskusijos vieta: čia vyko Žmogaus teisių koalicijos ir „Beigelių krautuvėlės“ inicijuoti debatai žmogaus teisių tema. Į debatus, kuriuose dalyvavo aštuoni kandidatai į Europos Parlamentą, susirinko gausus nevyriausybinių organizacijų ir pilietinės visuomenės atstovų būrys.

Susirinkusiuosius sveikino Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky. Kalbėdama apie žmogaus teisių svarbą ji iškėlė retorinį klausimą – ar ekonominė gerovė, kuriai šiandien teikiame tiek reikšmės, būtų prioritetas ir žmogui be teisių. Pirmininkė pabrėžė, kad žydų bendruomenei, esančiai Žmogaus teisių koalicijos nare, yra itin svarbu, kas Lietuvai atstovaus Europos parlamente.

 Lygių galimybių plėtros centro ekspertė ir projektų vadovė Margarita Jankauskaitė savo ruožtu išreiškė susirūpinimą, kad žmogaus teisių padėtis Lietuvoje sistemingai blogėja. Pasak jos, iki 2004 metų siekis įstoti į Europos Sąjungą skatino tobulėti žmogaus teisių srityje, o kai šį tikslą pasiekus žmogaus teisių klausimai buvo palikti savieigai. Įžanginį žodį tarė ir Neįgaliųjų Forumo prezidentė Dovilė Juodkaitė, atkreipusi dėmesį į neįgaliųjų problemas įgyvendinant teisę balsuoti.

Debatus moderavo Nepriklausomybės akto signataras, žurnalistas ir publicistas Rimvydas Valatka. Debatuose apžvelgtas platus žmogaus teisių klausimų, įskaitant ir pačius jautriausius, spektras: šeimos samprata ir lyčių vaidmenys, teisė į abortą, LGBT (lesbiečių, gėjų, biseksualių ir transseksualių asmenų) teisės, neįgaliųjų problemos, rasizmas, anstisemitizmas ir ksenofobija).

Savo principines pozicijas debatuose pristatė Liberalų sąjūdžio sąrašo atstovai Aušrinė Armonaitė, Tomas Baranovas ir Linas Kvedaravičius, socialdemokratai Marija Aušrinė Pavilionienė, Giedrė Purvaneckienė ir Remigijus Motuzas, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Tomas Tomilinas ir “Tvarkos ir teisingumo” atstovas Juozas Imbrasas.

Debatai baigėsi pozityvia nata. Paskutinioji iš politikų kalbėjusi Marija Aušrinė Pavilionienė pabrėžė, kad pokyčiams reikalingi drąsūs lyderiai, nebijantys kvestionuoti esamos visuomenės nuomonės. Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky savo ruožtu padėkojo visiems dalyvavusiems ir palinkėjo, kad Lietuvoje įvyktų visi pozityvūs pokyčiai, apie kuriuos debatų metu buvo kalbėta.

Projekto „Beigelių krautuvėlė“ tikslas – skatinti toleranciją ir gebėti užkirsti kelią antisemitizmui bei neapykantos kurstymui. Projekto partneriai iš Norvegijos – Oslo žydų bendruomenė (angl.: Jewish Community of Oslo). Tai Europos Ekonominės Erdvės finansinio mechanizmo 2009-2014 m. periodo NVO Programos Lietuvoje remiamas projektas (EEE finansinė paramą). Projekto trukmė – iki 2015 m. birželio mėn.