„Beigelių krautuvėlėje“ – mokymai apie savanorystę

Savanorystė – svarbi nevyriausybinių organizacijų veiklos dalis. Tinkamai organizuojama savanoriška veikla gali sustiprinti pačią organizaciją, padėti efektyviau siekti užsibrėžtų tikslų. Dėl to neatsitiktinai pirmuosiuose Lietuvos žydų bendruomenės (LŽB) vykdomo tarptautinio projekto „Beigelių krautuvėlė“: tolerancijos kampanija prieš antisemitizmo ir neapykantos apraiškas viešojoje erdvėje mokymuose daugiausia dėmesio skirta būtent savanorystei.

Pagrindiniame mokymų pranešime apie savanorių vadybą nevyriausybinėse organizacijose kalbėjo Labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas“ projektų vadovas Modestas Bastys. Jis pasidalino savo patirtimi apie tai, ką reiškia būti savanoriu ir kaip šį laiką išnaudoti tinkamai. Daug dėmesio skirdamas savanorių atrankai ir asmeninei motyvacijai lektorius akcentavo bendravimo ir bendradarbiavimo svarbą.

  

Mokymuose taip pat susipažinta su trumpa Lietuvos žydų bendruomenės istorija. „Be jos neįmanoma suvokti, kodėl LŽB šiuo metu yra tokia, kokia ji yra“, – kalbėjo LŽB vykdomasis direktorius Simonas Gurevičius. Jis projekto savanorius supažindino su pagrindinėmis LŽB veiklos sritimis ir tikslais, įkvėpė entuziazmo.

Pirmojoje mokymų dalyje savanoriams buvo pristatytas ir naujasis „Beigelių krautuvėlės“ logotipas – šeši spalvoti stilizuoti beigeliai su projekto pavadinimu hebrajų ir lietuvių kalbomis. Šiltai priimtas projekto vizualusis veidas bus pastebimas ne tik projekto renginiuose, bet ir specialioje LŽB interneto tinklalapio rubrikoje, atskirame socialinio tinklo Facebook puslapyje, projekto atributikoje.

Mokymams pasirinktas ypatingas laikas. Šiemet balandžio 28 – oji viso pasaulio žydų minėta kaip Yom HaShoah – Holokausto aukų atminimo diena. Ta proga projekto savanoriai dalyvavo jau šeštus metus iš eilės Vilniuje, Aukštuosiuose Paneriuose, vykstančiame „Gyvųjų marše“. Renginys skirtas pagerbti Lietuvoje per Holokaustą nužudytus Lietuvos žydus. Gyvųjų maršas – tai eisena nuo Panerių geležinkelio stoties iki Panerių memorialo – kelio dalis, kuria ėjo Vilniaus geto kaliniai prieš žudynes Panerių miške.

Plačiau apie šią tradiciją pasakojo LŽB pirmininkė Faina Kukliansky, pakvietusi visus solidarizuotis užkertant kelią ksenofibijai ir įvairioms netolerancijos apraiškoms. „Holokaustas neatsiejamas nuo neapykantos žmonių įvairumui, unikalumui. Dar ir šiandien sutinkame tokių, kurie jaučia panašią neapykantą vien dėl to, kad kiti nėra panašūs į juos, kad turi kokių nors ypatybių, yra išskirtiniai. Gal kažkas ir norėtų gyventi identiškų būtybių pasaulyje, – tegul susikuria tokį. Mes gyvename kitokiame pasaulyje, kuriame yra apstu įvairovių ir aš asmeniškai tuo džiaugiuosi“, – mokymų dalyviams teigė LŽB pirmininkė.

Po pertraukos į savanorystę pažvelgti per komandinio darbo ir bendrų tikslų įgyvendinimo prizmę dalyvius mokė Povilas Petrauskas, Baltijos koučingo centro specialistas, ACC (Associate Certified Coach). Užkrėtęs visus pozityviu nusiteikimu Povilas palinkėjo teigiamų pokyčių savanoriaujant drauge.

Prieš komandos stiprinimo užsiėmimą mokymuose svečiavosi didžiausio Lietuvoje DELFI portalo korespondentas Mindaugas Jackevičius. Remdamasis savo patirtimi jis dalyviams pristatė kai kuriuos požiūrio į mažumas žiniasklaidoje vaizdavimo aspektus. Daugiausiai susirinkusiųjų dėmesio sulaukė interneto komentarų fenomenas, juose reiškiama neapykanta Lietuvoje. Pokalbyje pripažinta, kad viešo kalbėjimo apie žydus ir žydiškumą Lietuvoje stinga, o esamas – fragmentuotas ir stereotipizuotas.

Malonus visų mokymų akcentas – beigeliai. Šie didriestainiai Lietuvoje kepami vos keliose žydiškąsias tradicijas dar menančiose kepyklėlėse. Beigeliais prie kavos ar arbatos mielai vaišinosi mokymų dalyviai ir svečiai.

Balandžio 28 d. vykusių mokymų akimirkas kviečiame atrasti socialiniame tinkle Facebook. Čia jau veikia speciali projekto paskyra (adresas:https://www.facebook.com/beigeliukrautuvele), kuria galima dalintis, komentuoti, sekti naujienas. Per pirmąją savaitę paskyrą pažymėjusių skaičius jau priartėjo prie 100.

Projektas finansuojamas pagal Europos Ekonominės Erdvės finansinio mechanizmo 2009-2014 m. periodo NVO programą (EEE finansinė paramą).

Projekto vadovas komunikacijai

Dainius Dikšaitis

El.p.: dainius.diksaitis@lzb.lt

GSM.: + 370 610 05566