Pasaulio Žydų kongreso ir Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės dėmesys bei parama Vilniaus Jidiš institutui

Michael SchneiderisMichael Schneideris

LŽB šiuo metu lankosi Michael Schneideris – žinomas Pasaulio Žydų Kongreso (WJC) vienas lyderių, buvęs WJC ir JOINT  vykdantysis direktorius.  Bendruomenėje svarstomi Vilniaus universiteto Jidiš instituto veiklos stiprinimo ir plėtros reikalai, numatoma vadovybės kaita. Svarbiausi šio instituto ateities reikalai svarstomi drauge su Lietuvos žydų bendruomene, kuriai istoriškai lemta palaikyti jidiš kalbos gyvybingumą. Pasak M. Schneiderio, Vilnius turėtų tapti centrine ir pačia svarbiausia pasaulyje jidiš kalbos studijų vieta. WJC pasirengusi skirti lėšų, kurios padėtų kurti pridedamąją vertę dabar veikiančiam institutui.

   M. Schneideris yra litvakas, kurio seneliai 1927m. iš Vilniaus išvyko gyventi į Pietų Afriką. Šiomis dienomis vaikščiodamas po senamiestį, po buvusio žydų geto vietas,  M. Schneideris prisiminė savo šeimos šaknis: senelį, studijavusį Vilniaus ješivoje, senamiestyje veikusią senelės delikatesų parduotuvę, dėdę, kurį visi vadino Moiše futbolininku, jis tapo žinomu mokslininku. Jidiš kalbą M. Schneideris išmoko iš savo mamos ir visuomet prisimena, kad Vilnius yra dvasinis, plačiai paplitusios jidiš kultūros, centras. Šį kartą M. Schneideris atvyko į Vilnių tam, kad drauge su LŽB ir Vilniaus universitetu priimtų sprendimą dėl tolesnės Vilniaus Jidiš instituto veiklos, pamatytų, kokiomis sąlygomis jis dirba dabar ir ko jam trūksta, siekiant aukštesnio jidiš studijų lygio. WJC sulaukė finansinės donoro, nenorėjusio būti įvardintu, paramos skirtos institutui. WJK labai svarbu turėti tarptautinį jidiš studijų centrą Vilniuje, nes tik čia galėtų būti įmanoma palaikyti kalbos gyvybingumą, čia atvyktų padirbėti garsūs tyrinėtojai, žinomi ekspertai, dėstytojai.

Šiandien balandžio 10 d. WJK, JOINT (Pasaulinė žydų paramos organizacija) ir ORT (Žydų švietimo ir profesinio mokymo organizacija) atstovai drauge su Lietuvos žydų bendruomene turėtų priimti sprendimą dėl Vilniaus Jidiš instituto vadybos ir plėtros.