Limmud Keshet konferencija 2014 Vilniuje – tai 10-ji jubiliejinė

Dešimtasis jubiliejinis Limmudas Keshet –tai  didžiausias žydų renginys Baltijos šalyse, tai – LŽB brendas. Tai šventė, kurios laukiama kasmet, kurioje visada gera atmosfera, draugai, įdomios asmenybės, įvairaus amžiaus žydų šeimos su mažais ir suaugusiais vaikais, atvažiuojančios dalyvauti iš viso pasaulio. Nuo penktadienio iki sekmadienio šalia Vilniaus esantis Le Meridien Villon viešbutis tampa Baltijos šalyse gyvenančių žydų oaze, čia skamba jidiš, hebrajų, lietuvių, rusų, anglų kalbos. Tai ne tik smagus renginys, jo metu vyksta daugybė kultūros ir švietėjiškų renginių, diskusijų, paskaitų, kurios plečia akiratį. Juk žinių troškimas-per tūkstantmečius buvo žydų išskirtinis bruožas ir varomoji jėga. Galima tik stebėtis, kaip maža bendruomenė sugeba organizuoti tokius renginius? LŽB pirmininkė Faina Kukliansky dėkoja ilgamečiams rėmėjams,- Pasaulinei žydų labdaros organizacijai JOINT už seminarų ir diskusijų rėmimą. Limmudą taip pat remia ir Los Andželo žydų federacija. Renginio reikšmę patvirtina ir joje dalyvavusi  Izraelio ambasadorė Hagit Ben-Jakov, JOINT-o atstovas Baltijos šalyse Stefan Oscar. Latvijos ir Estijos žydų bendruomenių atstovai stengiasi nepraleisti progos dalyvauti Vilniaus Limmude ir visuomet aktyviai rengia ne tik pranešimus, bet ir pramoginius renginius.

    Kitoje pastraipoje:  tik pirmojo Limmudo Keshet 2014 vakaro pranešimų programa, o visą turtingą programą galima rasti http://www.limmud.eu/

   Žinomas nacių it jų talkininkų padarytų nusikaltimų tyrėjas bei už juos nuosprendžio reikalaujantis Efraimas Zurofas susirinkusiems pasakojo apie savo ‚,nacių medžiotojo“ gyvenimą. Vilniaus Gaono asmenybę,  jo mokymo įtaką visam žydų pasauliui pristatė LŽB vykdomasis direktorius S.Gurevičius. Žydų gelbėtojo Sugiharos mįslę bandė įminti V.Karakorskis. Su žydų gyvenimo ciklu supažindino L.Kempa iš Estijos. Erotinės animacijos istorijos prezentaciją surengė I.Bereznitskis.  Žydų  dainų istoriją pateikė T.Fišelis iš Estijos.

   Šventiška Šabo vakariene su malda prasidėjęs Limmudas tęsėsi su Izraelio dainininko Uri dainomis, kurioms pritarė visi, o sekmadienio pusryčius paruošė geriausios Lietuvos žydų bendruomenės kulinarės tik pagal šeimose išsaugotus žydiškų patiekalų receptus. Farširuota žuvis, kapota silkė, paštetas, kugelis, pyragėliai, nepakartojami saldumynai: teiglach ir imberlech.  Žydišką meniu, kurį išmoko iš savo mamos ir močiutės, pristatė TV kulinarinių šou vedėjas Gidonas Šapiro.  Šį, Limmudui parengtą šou  ,,Močiutės skrynia“, sumanė LŽB pirmininko pavaduotoja M. Grodnikienė.

   Daug jaunų linksmų veidų Limmude Keshet liudija, kad Lietuvos Jeruzalė atgimė, gilias šios šalies žydų šaknis ir tradicijas perėmė Nepriklausomybės metais gimusieji, kurie jau atsivedė savo vaikus, čiauškėjusius ir jidiš kalba, žaidusius su vyresniaisiais vadovais tris dienas vykusiame renginyje.

Artimiausiu laiku papildysime nuotraukomis.